Humuleşti, acest Disneyland neexploatat

neamtISTÓRIE, istorii, s. f. 1. Proces de dezvoltare a fenomenelor naturii și societății. 2. Știință care studiază dezvoltarea complexă a societății, a unui popor etc. ♦ (Concr.) Scriere conținând evenimente și fapte care se încadrează în această știință. 3. (Cu determinarea domeniului) Știință care studiază dezvoltarea și schimbările succesive dintr-un anumit domeniu. Istoria limbii. ♦ (Concr.) Lucrare care tratează probleme din aceste domenii. 4. Povestire, narațiune5. (Fam.) întâmplare, pățanie. ♦ Poznă, încurcătură.

—————-

Weekendul trecut am mers împreună cu un grup mare de bloggeri să vizităm Piatra Neamţ. Oraş liniştit, curat, dar fără prea mare potenţial turistic la prima vedere, deşi în zonă s-au născut poveşti.

Şi mi-am adus aminte de nişte întrebări ale turiştilor americani care veneau să se plimbe prin Deltă acum 12-13 ani. Pe scurt, oamenii vedeau oportunităţi peste tot şi nu înţelegeau de ce nu s-a gândit nimeni să creeze nişte atracţii turistice pe baza celor deja existente. Voiau să înveţe să pescuiască, să gătească, să facă tururi prin casele oamenilor, aveau tot felul de idei pentru care ar fi plătit.

La fel m-am întrebat şi eu în Neamţ, după ce am vizitat casa memorială Ion Creangă şi un parc cu machete ale celor mai cunoscute personaje ale lui. Am glumit că ar fi un Disneyland românesc, dar mă întreb de ce nu a încercat nimeni să exploateze ideea asta. Sunt poveşti româneşti, pe care le auzim de generaţii. E drept, împart popularitatea cu Harry Potter şi Hanna Montana, dar nu cred că sunt prea mulţi copii de şcoală care nu ştiu cel puţin o amintire din copilăria lui Creangă. Ba chiar cred că e nevoie de un astfel de loc.

Să fie clar. Nu era Piatra Neamţ pe lista oraşelor mele de vizitat. Am fost la Durău înainte şi mi-a plăcut. Dar Durăul are munte. Tulcea are deltă. Sibiul are arhitectură. Dar Neamţul, satele de acolo, ele ce au? Ei bine, Neamţul are poveşti. Sunt meşteri care încă ţes la război şi sunt pictori care lucrează acolo, dar expun în Europa. Sunt locuri cu istorie.

neamt2

Povestea asta ar putea deveni o afacere bună dacă s-ar găsi cineva cu chef de muncă, să facă un parc de distracţii un pic altfel decât tiribombele pline de ulei de la hamsii din Mamaia, distracţii bazate pe poveşti şi cu personaje celebre. O piscină în care să te scalzi îmbrăcat, un concurs de fugărit caprele Irinucăi sau mai ştiu eu ce. Nu e nimic nou, e capitolul 1 din toate cărţile de marketing şi lucrul pe care îl au în comun afacerile de succes. Unde mai pui că prind bine conceptele de marketing legate de întoarcerea la tradiţional. E vreo 400 de lei o ie, pe bune.

Ideile şi banii nu cred că ar fi o problemă. Ba chiar cred că există şi nişte axe de finanţare europene pe turism, conservarea tradiţiilor, cultură locală. Dar atât timp cât nu există curaj şi interes pentru a inova, vorbim de un potenţial de poveşti şi experienţe irosit, de nişte iezi împăiaţi într-o curte pe care o vizitezi pasiv, ca la muzeu. Şi de nişte părinţi care ar plăti pentru ca ei şi copiii lor să se distreze într-un scenariu de Creangă.

Voi ce ziceţi? Ce are Harry Potter şi nu are Harap Alb? Eu zic că răspunsul e marketing.

Foto- Dragos Asaftei

————-

#priNeamt – editia a II-a – este/a fost un eveniment organizat de Eventur, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt,Consiliul Judetean Neamt,Cosmote, Petrom, AutoBoca | Rent-a-car, Rexona, Central Plaza Hotel, Perla Invest si cu sprijinul Hanul Ancutei (cu o ciorbă de hribi şi sărmăluţe cu ghebe absolut divine), Tequila Bowling Club, Xdatasoft si Maia Outdoor.

One thought to “Humuleşti, acest Disneyland neexploatat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *