Sănătos vs dietetic

cake

 

Cum?! Fără miere în ceai?! Dar e naturală și sănătoasă!

Dacă aș avea câte un gram de ciocolată pentru fiecare dată când am auzit replica asta, aș face diabet.

Pentru că cei mai mulți dintre noi mâncăm după cum credem că e bine și după cum reușim, fără să avem vreun obiectiv clar în gând, ajungem să credem idei pe care ni le spunem singuri și pe care alții – prieteni, reviste – ni le plantează și mai bine în pământul convingerilor. Una dintre ideile astea e că, dacă mănânc numai lucruri sănătoase, sunt pe calea cea bună spre o măsură mai mică la pantaloni.

Ceea ce nu-i chiar adevărat. De ce? Pentru că pornim de la un obiectiv – a mânca sănătos și terminăm cu unul foarte diferit – a slăbi. Fiecare dintre ele presupune alte obiceiuri alimentare, chiar dacă la prima vedere au multe în comun.

Mâncarea sănătoasă te poate ajuta să slăbești …

Într-o anumită măsură sunt corelate cele două. Meniurile cu mai multe legume, salate, ciorbe și mai puțin fast food sunt mai sărace în calorii și mai bogate în nutrienți.

Ca să obții același număr de calorii din legume ca dintr-un meniu de la fast food ar trebui să te îndopi cu salată și să îi torni două plicuri de dressing luate de la supermaket.

Are sens, nu?

 

…dar nu tot ce e sănătos este dietetic

 

Exemplele sunt nenumărate, dar ce contează cel mai mult este oricum restricția de un fel sau altul – calitativă (reduci parțial unii nutrienți care nu te ajută la slăbit, cum ar fi carbohidrații și grăsimile) sau cantitativă (porții ceva mai mici, pentru că tot ce nu se consumă se stochează).

Mierea, untul, brânzeturile grase, avocado, pâinea (integrală), orezul (integral), cerealele, fructele în cantitate nepotrivită au mai multe glucide sau lipide decât limita cerută de un regim de slăbire. Sunt perfect sănătoase, mai ales dacă sunt din surse verificate, sunt încărcate de vitamine și/sau grăsimi bune, însă nu te ajută neapărat să mai dai jos din kilograme.

Contează cantitatea, dar apoi te poți uita și la combinații, indice glicemic etc. O linguriță de miere o dată pe săptămână nu o să se simtă în regimul tău de slăbire. Dar dacă în afară de acea linguriță mai adaugi vreo două-trei și de unt de arahide, o porție de paste la prânz, cu niște parmezan și ulei de măsline deasupra, când tragi linie la final de săptămână s-ar putea chiar să ai ceva în plus, nu în minus. Și doar ai mâncat sănătos – pastele erau integrale, parmezanul de cea mai bună calitate, iar uleiul de măsline era extravirgin.

Sănătoase sunt, ca excepții și în cantități mici, și lucrurile nesănătoase. Ce vreau să spun că un cartof prăjit șutit din farfuria iubitului o să te ajute să-ți menții sănătatea psihică atunci când simți că o iei razna și ai visat cartofi trei nopți la rând.. Pentru că psihicul e poate cel mai important în procesul de pierdere în greutate – presupune un efort imens lupta cu automatismele, credințele, obiceiurile, vinovăția, alte goluri sufletești – mereu alegerea e o rezolvare a complexei ecuații “cât de mult îmi place / cât de mult vreau să mănânc chestia asta acum / cât de bine îmi face”.

Câte stiluri de viață, atâtea stiluri de a mânca. Un om care nu-și dorește nicio schimbare în cum arată sau cum se simte n-are decât să mănânce la fel, dar meniul cuiva care vrea să slăbească e total diferit, meniul unui sportiv e și el la fel de riguros în funcție de sportul practicat, iar meniul cuiva care are intoleranțe alimentare e, de asemenea, altă mâncare de pește.

Așadar, dacă obiectivul tău este să mănânci sănătos, e foarte simplu să o faci. Alege legume la fiecare masă, carne din surse ok și o varietate cât mai mare de nutrienți. Bucură-te și de o înghețată artizanală din când în când, de o felie de pizza cu tot ce-i mai bun pe ea sau de un fresh de portocale fără să te uiți la ceas.

Dar dacă vrei să slăbești, o idee bună ar fi să alegi dintre acele alimente sănătoase pe cele mai dietetice. Nu exclusiv salată, desigur, pentru că riști dezechilibre cu urmări serioase. Dar un obiectiv atât de important se atinge cu o strategie, cu un plan bine calculat, în care să aibă loc și lucrurile care îți plac, în momentele și în cantitățile potrivite, ca să simți la final de lună că a meritat efortul și nu ai făcut vreun sacrificiu major pentru a da acele kilograme jos.

 

 

2 thoughts to “Sănătos vs dietetic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *