Despre motivație și timp

busy

 

Avem cu toții același timp, același număr de ore. Și totuși, cum reușesc unii să se antreneze atât de mult, să acorde atât de multă atenție farfuriei, pregătirii, să aibă și job, și familie, și viață socială? Ei bine, se poate să le faci pe toate, dar sigur nu la fel de bine în același timp.

Conștient sau inconștient, alegem o listă de priorități. Ca să nu ajungem nefericiți de cum merg lucrurile în viața noastră e bine să ne întrebăm dacă timpul pe care îl acordăm fiecărui lucru pe care îl facem e proporțional cu importanța lui pentru noi.

Drumul pe care o apuci ca alergător îți cere atât de mult efort cât ești tu dispus să dai. E ca într-o relație, orice ai da, bun sau rău, aia vei primi. Corpul nu mai vrea? Câte ore de antrenament i-ai dat? Dar de somn? Energia e low? Cu ce hrană și gânduri te-ai alimentat în ultima vreme?

Pentru obiective mari, motivația ta trebuie să fie de fier. Ca să-ți afli motivația intrinsecă poți să-ți pui următoarele întrebări: de ce faci asta, ce înseamnă alergarea pentru tine, cum te face să te simți, ce descoperi despre tine când alergi?

Iar motivațiile exterioare țin de atingerea potențialului tău ca alergător, părerile celorlalți, premii, timpi pe care altădată îi credeai imposibili, niște gambe mai tari ca niciodată etc. Totul se reduce la o întrebare – Cât de mult contează acum lucrurile astea toate pentru tine și cât de mult efort merită să faci pentru ele acum, chiar dacă pe unele le vei primi în viitor sau nu le vei primi deloc?

Știi despre ce vorbesc. Motivație să alergi, să mănânci unele lucruri, să nu mănânci altele, să pui mai puțin zahăr în cafea sau chiar să uiți ce e ăla zahăr, să alegi într-o dimineață antrenamentul în loc de o oră în plus de somn, să fii suficient de lucid încât să îți dai seama când ai nevoie de fapt de ora de somn mai mult decât de antrenament, să mergi la un concurs sau să mergi la munte cu prietenii.

Am o singură rugăminte. Să nu lași planurile și pasiunile tale deoparte pentru prea mult timp. Fă-ți loc de ele, oricât ai fi de aglomerat. Sau, mai bine zis, nu te aglomera atât de mult încât să renunți la ele de tot.

Un lucru pe care l-am învățat încercând să-mi găsesc un echilibru e că nu poți trage pe toate planurile la fel de tare în același timp. Ce poți să faci, însă, e să-ți planifici felul în care îți aloci timp pentru ele și să-ți asumi faptul că în unele perioade merită să te focusezi pe unul sau câteva dintre ele, ca să dai tot ce poți, iar apoi să-ți muți atenția spre altul, ca să nu neglijezi nimic din ce contează pentru tine.

Unele lucruri chiar merită tot efortul, toată transpirația, toate sacrificiile. Tu decizi ce, când și cât merită.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *