Aparatul dentar – cum e după 11 luni

smile

 

Alaltăieri a fost aniversarea a 11 luni de când am aparatul dentar. Mult a trecut, puțin ar mai fi, dar nu spun hop până nu sar pârleazul pe care numai ortodontul decide unde mi-l scoate în cale pe traseu.

La cel mai recent control, verdictul aproximativ a fost de încă 4 luni, mult mai bine decât mă așteptam. Eu eram pregătită psihic (și financiar) pentru încă aproape un an. Totuși, pentru că motivul pentru care mi-am pus aparatul nu este îndreptarea dinților (cu excepția unui canin, ei erau deja drepți), ci crearea unui spațiu pentru implant, lucrurile s-au mișcat mai repede. La propriu. Dinții s-au deplasat și n-ar mai fi nevoie decât de 1-2 milimetri ca să ajungă exact unde trebuie.

Victorie!

Caninul ușor întors e aproape aliniat cu restul dinților și pariul meu e că la următoarea ședință ortodontul îl va încuraja și pe el să ajungă unde trebuie exercitând forțe cu ajutorul arcului.

Cum vă povesteam mai demult, de câteva luni nu mai am elastice pe brackeții Safir. În locul lor mi-a pus niște sârmulițe încolăcite pe arc și mi-a schimbat arcul vechi, subțire, cu unul mai gros. Asta pentru a grăbi tratamentul.

Mă așteptam la dureri, dar nu a fost decât sensibilitatea aceea, ca la început, când am pus aparatul. O zi n-am putut să ronțăi lucruri prea tari, dar a doua zi eram înapoi la normal.

Singura parte mai puțin plăcută ar fi rănile din obraji. Uneori ba mi se agață obrazul în capătul arcului, ba în brakeți, și mă trezesc cu răni destul de incomode. Ele trec într-o zi, două, dar au intrat deja în obișnuință.

În rest, acum parcă nici nu mai simt că îl am. Mănânc inclusiv mere, ceva ce majoritatea purtătorilor de aparat dentar nu prea reușesc să mănânce.

După Sărbători merg din nou la Dent Estet pentru că am următoarea întâlnire cu ortodontul. Să vedem dacă s-a modificat verdictul.

Tot atunci am să mă programez și pentru o curățare. N-am folosit irigator bucal până acum, m-am spălat ca de obicei și am făcut detartraj, iar feedback-ul a fost că e bună igiena. Acum, însă, am niște pete de la noua mea pasiune, cafeaua, pe care trebuie să le rezolv.

Sunt foarte curioasă să văd ce aduce anul următor vizavi de aparat, dar și după ce-l dau jos, greul nu va fi trecut. Urmează pasul doi al tratamentului, implantul.

 

Keep smiling!

 

 

5 thoughts to “Aparatul dentar – cum e după 11 luni”

  1. Buna! Port si eu aparat dentar de o luna si cam regret.. Zambetul a fost cel mai mare complex al meu de cand ma stiu, nu zambesc in nicio poza cu dintii la vedere pentru ca nu am un zambet tocmai frumos. Unul dintre canini nu este aliniat si plus este si in spatele incisivului putin..deci nu se vede deloc cand zambesc, alt dinte usor stramb si o strungareata intr-o parte. Mi-am dorit de mult timp aparat dentar (inca din liceu) dar nu aveam suficiente resurse financiare.. asa ca de un an m-am pus sa strang bani si iata-ma acum il am si regret ca il am. Faza e ca aproape toti cei care m-au vazut apoi cu aparat dentar mi-au zis ca “E doar o fita, un moft”.. cum sa ma simt eu apoi? iar inainte sa-mi pun aparatul daca zambeam si se vedea dantura mi se spunea “Tu ai un dinte lipsa cumva?”. Ma simt destul de descurajata acum… Vineri ma duc pt activare si m-am gandit sa ii spun stomatologului meu sa imi dea jos aparatul (am achitat doar o parte din aparat, nu tot). 🙁 Poate iti par putin paranoica :)) vreau sa aud parerea ta sincera. Accept orice parere chiar daca e dura :))

    1. Sa stii ca nu e deloc o fita. Daca ai probleme cu alinierea dintilor, iti recomand sa il pastrezi. Aparatul dentar, in alte tari, e ceva absolut obisnuit. Sansele sa se nasca cineva cu muscatura perfecta sunt minime. Numai la noi e vazut ca fita. Nu vad ce poate fi fita in a avea o muscatura corecta, un zambet cu dinti aliniati si in a preveni problemele dentare care cu siguranta o sa apara din cauza fortelor exercitate inegal pe unii dinti si a igienei dificile cauzate de muscatura cu defecte.

      1. Multumesc pt raspuns! La mine ocluzia este buna. De aceea port aparat doar pe arcada superioara. Stomatologul a zis ca cel mult un an va dura tratamentul. Iti dau dreptate asupra faptului ca in alte tari e ceva normal, iar la noi esti privit intr-un alt mod. Pana la urma ceea ce ne face fericiti conteaza, nu voiam sa traiesc cu complexul asta tot restul vietii.

  2. Hello! De cateva zile mi am pus si eu aparat dentar din safir.. deocamdata sunt f multumita dar nu mai dorm noaptea de grija ca… mi s ar putea ingalbeni. Pe unele site uri am citit ca safirul nu se pateaza (aici ma refer la bracketi, nu la elastice), iar pe alte bloguri ca se ingalbenesc si dupa o saptamana. Eu sunt fumatoare.. te regasesti in situatia descrisa, sau cunosti pe cineva? Multumesc frumos 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *